Wie ik ben/mijn verhaal

Mijn naam is Gert-Jan, ik ben geboren op 24 november 1986 en ben voormalig Paralympisch zwemmer (t/m 2007). In 2004 heb ik deelgenomen aan de Paralympics in Athene en in 2002 (Argentinië: Mar del Plata) en 2006 (Zuid Afrika: Durban) aan het WK. Daarnaast heb ik aan vele nationale en internationale wedstrijden meegedaan en ben ik sinds 2007-heden wereldrecordhouder op de 200 meter rugcrawl (kortebaan). Sinds eind 2015/begin 2016 doe ik na lang blessureleed (2007-2015) aan atletiek. Mijn beperking is spasme (CP) in beide armen en benen.

Hieronder lees je mijn verhaal. Zie voor alles over het zwemmen: http://zwemmen.scheppies.nl

Schouder
Op 29 oktober 2007 ben ik zwaar geblesseerd geraakt (afgescheurde bicepspees) aan mijn rechterschouder (tijdens mijn eerste borstcrawl zwemslag bij de training). Op dat moment had ik vier nominaties voor de Paralympics in Beijing (2008) en moest ik alleen nog vormbehoud tonen tijdens de officiële meetmomenten (ik had al drie keer onofficieel vormbehoud getoond).
Vanaf dat moment kon ik niets meer met mijn schouder. Na hard werken met onder andere vele injecties en meerdere operaties ging ik steeds verder voorruit.
Op de dag van de Paralympische openingsceremonie in Londen (2012) kreeg ik zelfs mijn arm voor het eerst weer omhoog.
Op 5 november 2012 heb ik bij een controle van de arts (die mij meerdere keren heeft geopereerd) gehoord dat mijn schouder (na 5 jaar keihard vechten en boven verwachting) hersteld is. En dat ik een medisch wonder ben.
Ik mocht van de arts weer gaan zwemmen of een andere sport gaan doen, maar mijn arm zal nooit meer hetzelfde aanvoelen en er zit nog wel een “knak” in
Eind 2012 heb ik meteen voorzichtig geprobeerd om weer te gaan zwemmen, maar uren zwemmen met mijn schouder is helaas niet meer mogelijk. Daarnaast zijn mijn benen ook minder geworden door krampaanvallen.

Kramp
In 2007 heb ik ook veel last gekregen van kramp: in mijn geval betekent dit: kramp in mijn kuiten die doorschiet naar mijn armen en benen, waardoor ik de controle over armen en benen voor ongeveer 10 minuten volledig verlies en hier een week van moet herstellen.
Dit heb ik helaas zeer vaak gehad (waaronder op één dag wel 40 keer) en hierdoor zijn mijn benen (ondanks training) blijvend verslechterd. Toen ik eind 2012/begin 2013 weer kon zwemmen heb ik zo’n krampaanval in het zwembad en in de zee gehad. Ik moest daarom in 2013 noodgedwongen stoppen met zwemmen en sporten.
Het was de vraag of dit ooit weer zou kunnen. Hardlopen en fietsen was vanaf 2007/2008 namelijk ook niet meer mogelijk. Alle pogingen om dit te proberen en alles sterker te maken werkte alleen maar averechts.

De droom
In september 2015 zijn mijn benen in verhouding iets verbeterd en is het gelukt om na 8 jaar weer voor het eerst te gaan hardlopen. Het hardlopen ging zelfs zo goed dat ik ook heb geprobeerd om mijn andere lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: weer kunnen fietsen (door de kramp kon dit 7 jaar niet meer).
Ook het fietsten lukte en het gaf echt een geweldig en onbeschrijfelijk gevoel dat ik weer kan hardlopen en fietsen. Ik heb het sporten heel erg gemist en hoop het op deze manier de rest van mijn leven te kunnen doen!
Maar het werd nog mooier..

Atletiek
Doordat ik weer kan hardlopen en fietsen besloot ik begin oktober 2015 mee te doen aan de Paralympische Talentdag 2015 om te kijken of ik aan een andere sport kon gaan doen.
Hier ben ik gescout om te kijken naar de mogelijkheden op het gebied van Atletiek (sprinten).
Sinds eind 2015/begin 2016 train ik bij Rotterdam Atletiek o.l.v. Richard Kooijman. Momenteel train ik 3x per week. Op 28 maart 2016 nam ik deel aan mijn allereerste atletiekwedstrijd en liep ik een Nederlands Record op de 400 meter. Wat was dat genieten na al die jaren!

Never Stop Dreaming!